CEVİZ FİDANI NE ZAMAN DİKİLİR

AÇIK KÖKLÜ CEVİZ FİDANI DİKİM ZAMANI

Açık köklü ceviz fidanının yetiştirildiği alandan, dikim yapılacağı alana sevk edilebilmesi için kış dinlenmesine geçmesi gerekmektedir. Kış dinlenmesine geçtiği tam olarak belirlenen fidan üretim alanından sökülebilir. Sökülen fidan ya en kısa zamanda dikim alanına sevk edilmeli ya da kökleri tamamen dere kumu ile örtülecek şekilde kontrollü depolarda muhafaza edilmelidir.

Bizim fidan yetiştiriciliği yaptığımız Bandırma bölgesinde fidan söküm zamanı Kasım ayının ortalarında başlamakta ve Nisan ayına kadar sürmektedir.

Biz firma olarak fidan sökümlerimizi gelen talepler doğrultusunda Kasım ayı ile Nisan ayı arasında kalan dönemde yapmaktayız.

Bu bilgilErdem de anlaşılacağı üzerine ülkemizde açık köklü fidan dikimi Kasım ayı ile Nisan ayı arasında kalan kış döneminde yapılmaktadır.

Hava şartlarına göre açık köklü fidan dikim zamanları;

1. Kışlar ılıman yazlar ise sıcak ve kurak geçiyor ise;
Açık köklü fidan dikimi Kasım ayında başlayarak Nisan ayına kadar yapılabilir. Özellikle kış öncesi yapılacak dikimlerde fidanların kök gelişimi daha hızlı olmaktadır.

2. Kışlar ve yazlar normal geçiyorsa;
Bu tür iklim özelliklerine sahip bölgelerde Kasım-Aralık ve Şubat-Nisan aylarında açık köklü fidanı dikimi de yapılabilir. Ocak ayı içerisi ile Şubat ayının ortasına kadar kış şartları sert geçebileceğinden bu zaman aralığında dikim önerilmez.

3. Kışlar sert ve yazlar normal geçiyorsa;
Kış öncesi ve kış aylarında dikim önerilmez. İlkbahar'ın gelmesiyle yani Mart-Nisan aylarında açık köklü fidan dikimi yapılabilir.

TÜPLÜ (POŞETLİ) CEVİZ FİDANI DİKİM ZAMANI

Tüplü olarak üretimi yapılan ceviz ve badem fidanları yılın her mevsiminde dikilebilecek durumdadır.

Köklerin sürekli toprak içinde olması, sevk işlemlerinin topraklı olarak yapılması fidan dikimindeki mevsimsel kısıtlamayı ortadan kaldırmaktadır.

Ancak dikim yapacağımız bölgenin iklim şartları açık köklü dikim kadar olmasa da tüplü fidan dikimini de sınırlandırmaktadır.

1. Kışlar ılıman yazlar sıcak ve kurak geçiyor ise;
Bu bölgelerimizde özellikle yağış alınan sonbahar, kış ve ilkbahar aylarını önermekteyiz. Dikim alanınızda sulama sorunu yok ise yaz aylarında da dikim yapılabilir.

2. Kışlar ve yazlar normal geçiyor ise;
Tüplü fidan dikimi bütün aylar içinde yapılabilir.

3. Kışlar sert, yazlar normal geçiyor ise;
Sert geçen kış aylarında fidan dikimi kesinlikle yapılmaz. Dikim için en ideal aylar Nisan, Mayıs ve Haziran aylarıdır. Dikim yapılan fidanın kış aylarına yerinde güçlü olarak girmesinin çok faydası olacaktır.

**Yapılacak açık köklü veya tüplü ceviz fidanı dikimlerinde fidan çukurları önceden açılarak çukur toprağının güneşle ve oksijenle kavuşması sağlanmalıdır. **

DİĞER MAKALELER